In anul 2017 cartea Agenda medicala 2017, a aparut imbunatatita si adaugita, si cuprinde, fata de editiile anterioare, reactualizari de ultima ora privitoare la medicamentele intrate in uz in Romania, inregistrate si evidentiate cu denumirile comerciale (DC), precum si monografiile aferente la denumirea comuna internationala corespunzatoare (DCI).
In general s-au pastrat aceleasi sectiuni de baza, si anume: indexul medicamentelor pe grupe de afectiuni si actiune terapeutica; monografii ale medicamentelor ordonate alfabetic dupa DCI, apoi combinatii, diverse, preparate si substituenti de sange, produse biologice de uz uman, produse de dializa, prezentate cu datele esentiale necesare informarii rapide asupra oricarui medicament; producatori si reprezentante ale firmelor straine de medicamente, cu adrese si telephone utile; index general.
Cuprins:
• Ce va ofera Agenda Medicala.
• Ghid de utilizare a agendei medicale.
• Lista prescurtari.
• Indexul medicamentelor pe grupe de afectiuni si actiune terapeutica.
• Monografii ale medicamentelor in ordinea DCI.
• Combinatii.
• Diverse.
• Preparate si substituenti de sange.
• Produse biologice de uz uman (vaccinuri, seruri, imunomodulatori).
• Produse pentru dializa.
• Adrese si telefoane utile - Producatori si reprezentante ale firmelor straine de medicamente.
• Index general.
Adresabilitate: medici de toate specialitatile, farmacisti, farmacologi, medici rezidenti si studenti in medicina si farmacie, publicul larg.
Fragment din volum:
“ENALAPRILUM + LERCANIDIPINUM COD ATC:C09BB02
ELERNAP 10 mg/10 mg; 20 mg/10 mg KRKA; Cpr. film. cu enalapril 10 sau 20 mg si lercanidipina 10 mg; ct. x blist. x 30 cpr. (P-6L)
LERCARIL 20 mg/10 mg RECORDATI; Cpr. film. cu enalapril 20 mg si lercanidipina 10 mg; ct. x blist. x 30 cpr. (P-6L)
Act: Enalapril: inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei. Lercanidipina: blocant al canalelor de calciu.
Ind: Trat. HTA esentiale la pacientii a caror tensiune arteriala nu este controlata in mod adecvat cu enalapril 20 mg, administrat in monoteraple. Nu trebuie utilizata pentru trat. initial al hipertensiunii arteriale.
Dz: Oral, 1 cpr./zi, cu cel putin 15 min. inainte de masa, recomand dimineata.
Cind: Hipersensibilitate la enalapril sau lercanidipina, la orice IEC, blocant al canalelor de calciu de tip dihidropiridinic sau excipienti. Al doilea si al treilea trimestru de sarcina. Obstructia tractului de ejectie de la nivelul ventricului stang, incluzand stenoza aortica. IC congestiva netratatata. Angina pectorala instabila. In interval de o luna de la un infarct miocardlc. IR severa (clearance-ul creatininei < 30 ml/min), incluzand pacienti care efectueaza sedinte de hemodializa. IH severa. Administrare concomitenta cu: inhibitori puternici ai CYP3A4, ciclosporina, suc de grepfrut. Edem angioneurotic in antecedente, determinat de un tratament anterior cu un IEC. Edem angioneurotic ereditar sau idiopatic.
Al: Monitorizarea atenta in special in urmatoarele situatii: hipotensiune arteriala severa, cu tensiune sistolica mai mica de 90 mmHg; IC decompensata; boala cardiaca ischemica sau boala cerebrala vasculara, cand o scadere excesiva a tensiunii arteriale poate determina infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Prudenta la: pacientii cu sindrom de sinus bolnav (fara stimulator cardiac); pacientii cu boala cardiaca ischemica; pacientii cu boala vasculara de colagen, la cei care urmeaza tratament cu imunosupresive, alopurinol, procainamida sau daca sunt prezenti mai multi dintre acesti factori de risc, mai ales in prezenta unei insuficiente renale preexistente, datorita riscului de neutropenie, agranulocitoza, trombo-citopenie si anemie."
Validate your login