Traducere de Adam Jinaru
Citești cuvântul „acum” chiar acum, dar ce înseamnă el? Ce anume dă un caracter excepțional efemerului moment „acum”? Natura lui enigmatică i-a contrariat pe filozofi, teologi și fizicieni, de la Sfântul Augustin la Einstein și până în prezent. În ultima vreme, destui fizicieni teoreticieni împărtășesc ideea că scurgerea timpului e doar o iluzie, însă Richard A. Muller, unul dintre cei mai mari fizicieni experimentatori ai zilelor noastre, este de altă părere. El spune că fizica trebuie să explice realitatea, nu s-o nege.
În Acum, drumul către înțelegerea timpului pe care ni-l propune Muller ne conduce prin elementele fundamentale ale teoriei relativității și teoriei cuantice, prin cosmologia big bang-ului și a găurilor negre, pentru a ajunge la o imagine sintetică originală ce contrazice multe dintre ideile cu care ne-am obișnuit și pentru a anticipa spiritul în care ar trebui să gândească un nou Einstein.
Semnificația lui „acum“ e doar unul dintre numeroasele mistere ale acelui ciudat fenomen pe care îl numim timp. Este remarcabil că înţelegem atât de mult despre timp, mai ales straniile şi contraintuitivele aspecte legate de teoria relativităţii a lui Einstein, dar e remarcabil și că înţelegem atât de puţin despre aspectele fundamentale ale timpului – ce este şi care e raportul lui cu realitatea. Cartea de față este despre timp – ce ştim şi ce nu ştim.