"Adevarata arta a unui Master-coach" este o lucrare care isi propune sa patrunda in profunzimea meseriei de coach, fara a se opri la simple caracterizari, fara a se limita la prezentarea instrumentelor si tehnicilor uzuale de coaching. Este o reflectie atenta asupra catorva intrebari esentiale pentru coaching, de exemplu cum se poate defini maiestria in meseria de coach individual, de echipa sau de organizatie – acea maiestrie intemeiata pe o atentie profunda si intensa si lipsita de intentii precise privind natura rezultatelor urmarite de clienti?
– Cum sa intelegem dimensiunea paradoxala a unei abordari minimaliste, dar care poate aduce rezultate extrem de performante?
– Cum pot fi provocate si prevazute surprizele, accelerarile de ritm, deschiderile neasteptate si rasturnarile care apar în cursul convorbirilor si al altor situatii din coachingul individual, de echipa si de organizatie?
Piata romaneasca de coaching este de 10 ani intr-o continua crestere, trasa inainte de o mare diversitate de traineri straini si scoli locale, si stimulata de dezvoltatori cu mult spirit antreprenorial. Fiecare a contribuit puternic cu propriile tehnici, foarte diverse si uneori contradictorii, si cu propriile perspective asupra profesiei. Ca o consecinta a acestei cresteri dinamice, piata actuala de coaching ii poate parea incoerenta, daca nu chiar haotica, unui observator extern si unui posibil client neavizat.
S-ar putea totodata ca piata actuala de coaching din Romania sa-si fi atins platoul, anuntand incheierea primului ei stadiu de dezvoltare. S-ar putea sa se afle la startul celui de-l doilea stadiu, consolidarea. De fapt, multi coachi locali au acumulat deja o experienta relevanta si au devenit profesionisti. Si multi clienti au acum asteptari clare si cauta coachi maturi, bine instruiti si validati.
"Adevarata arta a unui Master-coach" este in mod clar o carte de a doua generatie, abordand dimensiunile mai profunde ale profesiei. Nu este pentru incepatori, nu este despre “cum se face coachingul”, ci despre coaching ca fel de a fi. Nu este despre invatarea tehnicilor de coaching, ci despre esenta prezentei in coaching. Nu este doar despre obtinerea rezultatelor pentru client, ci despre crearea unui spatiu de coaching pentru devenire, pentru implinirea propriului potential. In esenta, in loc de metode, instrumente, tehnici si trucuri de coaching care trebuie deprinse de incepatori, aceasta carte se refera la arta minimalista, subtila, a unui master-coach.