Bacalaureat

în stoc
SKU
a147961
79.23 LEI

Detalii

Sinopsis: Romeo stă îngândurat în fața ferestrei deschise, ascultând trenurile care trec în depărtare. Se lasă seara deja, iar Romeo se întreabă ce să-i spună Elizei. De o vreme, își simte vârsta ca pe o povară și își găsește tot mai greu cuvintele, ca părinte. Se simte obosit – iar viața lui arată cu totul altfel decât și-o închipuia pe când era tânăr.


Romeo Aldea (49), e doctor într-un mic oraș de provincie și și-a educat singurul copil, pe Eliza, cu ideea că odata ce va termina liceul, va pleca să studieze și poate să se și stabilească în străinătate.


Planul lui e pe cale să se împlinească, Eliza tocmai a primit o bursă să studieze psihologia în Anglia. Mai trebuie doar să-și ia bacalaureatul, o formalitate pentru o elevă așa de bună cum este ea. În preziua primei teze scrise, un incident iscat pe nepusă masă pune dintr-o dată în pericol planurile de viitor ale lui Romeo.


Acum el trebuie să ia o decizie. Desigur, situația poate fi rezolvată, însă nu urmând calea pe care, ca părinte, a încercat să i-o arate fiicei lui ca fiind singura de urmat în viață.


 


Cristian Mungiu a vorbit despre filmul său pentru care a primit în acest an premiul pentru cel mai bun regizor la Cannes.


"Filmul vorbește pentru mine de vinovăție, despre sentimentul pe care cineva care se simte culpabil îl are, despre sentimentul de a te ști urmărit pentru că de fapt știi că nu ești perfect onest și că există mai multe adevăruri în ce te privește", a spus Cristian Mungiu.


El a arătat că filmul pleacă de la o "mare disperare".


"Deși e un moment festiv și profităm de momentele acestea ca să celebrăm o reușită artistică, până la urmă filmul ăsta pleacă de la o mare disperare pe care o văd alături de mine, pe care am înțeles-o, pe care o simt și eu din când în când și dintr-o grămadă de dileme morale, dileme personale în raport cu viitorul nostru, cu vârsta și soluțiile pe care le avem", a reliefat regizorul.


Marius Chivu, scriitor și cronicar literar, a arătat că "Bacalaureat" este primul film al lui Cristian Mungiu în care nu mai este vorba de moarte.


"Este vorba despre o chestiune mai apăsată, legată de viață și mai ales despre succesul în viață. Este uluitor aici, și mă bucur că pentru prima dată avem acces la forma tipărită a scenariului, felul în care Cristian Mungiu reușește să construiască personajele și dialogurile dintre ele în formă exactă și echilibrată. Personajul Romeo, un super-personaj, discută cu celelalte personaje de fiecare dată pe alt ton și de fiecare dată pe o altă poziție. În afară de responsabilități, datorie și dragoste, acest film una dintre marile teme este cea a puterii", a explicat Chivu.


El a punctat "echilibrul formidabil" în care Cristian Mungiu reușește să-și mențină personajele "în niște ecuații extrem de complicate".


Scriitorul Gabriel Liiceanu a arătat că filmul este "picătura de apă a unei povești în care de fapt e prinsă imaginea întregii lumi în care trăim".


"Ce lume descrie filmul ăsta? Lumea acestor indivizi concreți între care funcționează nu legile și regulile, ci relațiile, un sentimentalism dulceag, o cumsecădenie infinită, sentimentalismul ăsta care învăluie lumea cu pricina și care îți dă senzația că totul poate fi aranjat, că totul poate fi schimbat potrivit acestor relații. Pila este decisivă, totul este uman, fluid, totul este bazat pe: aranjăm, ne înțelegem", a descris Liiceanu filmul.

Mai multe informații

Mai multe informații
Discuri 1
Casa de productie Mobra Films
Actorii principali Adrian Titieni, Maria-Victoria Dragus, Rares Andrici
Tip Original
Subtitrat în romana, engleza, franceza

Recenzii

Spune-ne părerea ta despre acest produs

Bacalaureat