Considerată de Păstorel Teodoreanu „un monument gastronomic”, Dictatura Gastronomică. 1501 feluri de mâncări este o spectaculoasă monografie culinară a României interbelice, care conține rețete culese, încercate și redactate de Constantin Bacalbașa. Ediția de față păstrează stilul incofundabil al autorului, îmbogățind parfumul de epocă al cărții prin ilustrații menite să vă binedispună și să vă introducă în atmosfera boemă a Micului Paris interbelic. Actualitatea celor mai multe dintre rețete este surprizătoare, iar stilul succint și direct în care sunt enunțate fac din această carte un instrument ce n-ar trebui să lipsească din nicio bucătărie.
„Astfel, cum va apărea, cu ilustrații în text, cu indicații privind toate alimentele, cu rețete culinare şi pentru oameni sănătoşi, şi pentru oameni bolnavi, şi pentru cei supuşi unui regim intermediar, cu pregătiri pentru mesele de lux şi pentru mesele familiale, cartea aceasta, purtând titlul 1501 feluri de mâncări, va fi unică în România, va fi superioară multor tratate culinare apărute în străinătate. Şi aceasta fiindcă va cuprinde, pe lângă atâtea rețete ale bucătăriilor franceză, italiană, germană, engleză, rusă, ungară etc., şi toate felurile de mâncare ale bucătăriei române şi greco-române.
Este o carte foarte utilă, cum n-a mai apărut alta în România, una completă, cum n-au apărut multe în țările străine.”
Constantin Bacalbașa în prefața Dictaturii Gastronomice, pag. 17