Într-un album de benzi desenate conceput de Alexandru Ciubotariu & un disc audio cu trei înregistrări din Fonoteca Radio în interpretarea actorilor George Vraca, Ion Caramitru și Ada Condeescu
Cuvânt-înainte de Daria Ghiu
Această carte este creația originală a artistului Alexandru Ciubotariu, realizată de-a lungul a doi ani de zile, un pariu al autorului cu un text clasic și dificil, o provocare pe care artistul de BD i-o întinde, peste timp, poetului. Pe CD se află poemul eminescian în rostirea a trei generații de actori.
„În fața ochilor dumneavoastră se află un Luceafăr-manifest, care vă invită la un nou tip de lectură. Un Luceafăr care captează esența poemului eminescian, într-un joc închis-deschis al ochilor, un joc al chipurilor grave și al celor facile, al spaimei și încordării, al detensionării. Artistul caută albul în profunzimea negrului, găsește lumina revărsată a Luceafărului, în «adâncul asemene / uitării celei oarbe». Cadrele lui prelungi amintesc uneori de William Blake, împărtășesc aceeași energie, iar chipul prea frumoasei fete preia elemente din estetica simbolismului (vă amintiți Madonna, celebra litografie a lui Munch?). În mintea privitorului rămân încrustate acele imagini întinse uneori pe toate cele trei secvențe prezente pe o pagină – reprezentările ochiului sau ale Luceafărului. Ele privesc obsesiv către mine, cel care deschide cartea. Dar și către creatorul lor. Tot acest Luceafăr este un exercițiu mental, dar și o posibilă declarație despre condiția artistului contemporan.
[...] Partea sonoră s-a compus abia într-o fază ulterioară. Vă propunem trei rostiri ale Luceafărului, trei generații ale teatrului românesc. Pe George Vraca îl ascultați într-o înregistrare Radio România din iunie 1959: o rostire puternică, declamatorie, sobră, clasică, de la înălțimea, parcă, a unui piedestal. Celelalte două înregistrări au fost realizate special pentru această carte-obiect, în vara lui 2018. Ion Caramitru captează în inflexiunile vocii sale dramatismul, gravitatea, dar și ironia, ludicul, umanitatea. Ada Condeescu, în schimb, propune o lectură pe care am putea-o numi democratică, deschisă către ascultătorul contemporan. Ascultând-o recitând, te simți parte dintr-un book club, gata să pornești interpretarea, la finalul audiției. Aceeași actriță recită și o altă versiune a Luceafărului, Versiunea maximală a vorbirii Demiurgului (reconstituită de Petru Creția).”
(Daria Ghiu, fragment din „Luceafărul în bandă desenată sau întâlnirea dintre un poem și un penel pe masa de disecție”, cuvânt-înainte)
Sumar CD
Mihai Eminescu
Luceafărul în trei interpretări din Fonoteca Radio
1. George Vraca – 17:34
2. Ion Caramitru – 16:22
3. Ada Condeescu – 12:45
BONUS
4. Ada Condeescu recită Versiunea maximală a vorbirii Demiurgului (reconstituire de Petru Creţia) – 3:30
Înregistrări speciale Radio România: iunie 1959 (1); iulie 2018 (3,4); august 2018 (2)