Bucurestenii uita adeseori ca traiesc intr-un oras frumos. Asezare cu prea putin noroc, Bucuresti a infruntat, in cei peste 550 de ani de existenta, vitregia istoriei si nu mai putin pe cea a inexorabilului geografic, invaziile, cutremurele, incendiile si nesocotinta oamenilor. A dainuit. Abia acum 150 de ani a inceput sa-si contureze un chip, ale carui trasaturi s-au compus organic. Au aparut case, strazi, cartiere cu o identitate bine definita, expresii ale gandirii, idealurilor, gustului unui moment. Marturii ale talentului unor arhitecti, care si-au insemnat, prin opere de valoare, locul in istoria arhitecturii romanesti.
O asemenea personalitate face obiectul studiului publicat in acest volum. Membru al unei dinastii de arhitecti, creator al unor cladiri care s-au constituit in podoabe ale orasului, Ion D. Berindey a lasat o opera a carei complexitate si frumusete se cuveneau a fi investigate. Arhitectul si-a gasit cronicarul in persoana tinerei arhitecte Sidonia Teodorescu, care a dedicat marelui inaintas o monografie ampla. Asternut pe paginile acestui volum, rod al unor cercetari asidue si indelungate in arhive, biblioteci si colectii publice si particulare, studiul aduce date noi, necunoscute nu numai marelui public, ci si specialistilor, privitoare la creatia lui Ion D. Berindey.
De la descoperirea paternitatii, anterior necunoscute, a unor cladiri importante, la analiza arhitecturala a monumentelor si la prezentarea structurata a biografiei arhitectului, aceasta carte contine tot ceea ce este necesar unui iubitor al arhitecturii si al Bucurestilor pentru a intelege contributia lui Ion D. Berindey la dezvoltarea arhitecturii in Romania si la faurirea identitatii Capitalei ei.