Pe marginea prăpastiei / The Edge de Roland Smith este continuarea romanului Peak apărut la Editura ACT și Politon, al cărui protagonist este adolescentul de 14 ani Peak Marcello, arestat pentru cățărare ilegală pe unul dintre zgârie-norii New York-ului. După ce tatăl său reușește să-i obțină cu greu eliberarea condiționată, după plata unei amenzi de 150.000 de dolari, acesta este nevoit să promită că puștiul va dispărea pentru o perioadă din oraș pentru a „închide gura presei”. Pentru a-și respecta promisiunea, tatăl îl ia cu el într-o expediție în Tibet. Acolo Peak va escalada vârful Everest, tatăl său sperând astfel că el va deveni cea mai tânără persoană care cucerește acest vârf. Însă lucrurile nu vor sta chiar așa. Partenerul și amicul de expediție al lui Peak, Sun-jo își va adjudeca acest titlu în defavoarea lui.
În volumul de față, autorul ne invită într-o nouă aventură palpitantă alături de Peak Marcello, de data aceasta în Munții Hindukuș (Afganistan), unul dintre locurile în care se desfășoară competiția Escaladă pentru Pace, la care participă în jur de 200 de alpiniști adolescenți, care fac escaladă peste tot în lume în aceeași zi, pentru a milita pentru pace. Toate ascensiunile sunt filmate cu scopul de a fi transmise la TV în cadrul unui documentar special ce urmează a fi difuzat în ziua de Crăciun. Așa se face că fiecare echipă este formată în egală măsură din alpiniști și cameramani. Din păcate însă, ceea ce trebuia să fie o simplă ascensiune se va transforma într-o adevărată luptă pentru supraviețuire pentru eroii noștri, iar semnificația pe care o va căpăta cuvântul PEACE la finalul romanului va fi una foarte, foarte, tristă. Afganistanul se va dovedi a fi și în acest caz un loc mult prea dur, chiar și pentru niște adolescenți dornici de aventură…
Roland Smith (n. 1951) este un autor american de romane de ficțiune pentru adolescenți, dar și de cărți pentru copii și de cărți de non-ficțiune. Originar din Portland, Oregon (SUA), Roland Smith a absolvit Universitatea de Stat din Portland, după care s-a dedicat în egală măsură pasiunii sale pentru animale, dar și scrisului. Dragostea lui pentru animale și pentru viața sălbatică l-a inspirat de-a lungul anilor să scrie mai multe cărți despre viața animalelor sălbatice, dar și despre misiunile de salvare ale acestora din marile dezastre ecologice în care au fost surprinse. Primul său roman de non-ficțiune, intitulat „Salvarea vidrelor de mare” a fost publicat în 1990, la scurt timp după participarea autorului la misiunea de salvare a animalelor marine din Alaska, după marea deversare de petrol de pe petrolierul Exxon Valdez din 1989. După această carte, au urmat alte peste 30 de volume ce pot fi încadrate în trei mari categorii: romane, cărți pentru copii și non-ficțiune.