De la cabaretele pline de plăceri interzise până la pivnițele Joséphinei, vinul se face complicele sutelor de istorii mici care se joacă în umbra celei mari. Parcurgând Quebecul, Malta, Portugalia, Caucazul etc., în voia războaielor și expedițiilor îndepărtate, Yves Bercé, profesor la Sorbona, se transformă într-un povestitor entuziast a tot ce înseamnă sarea istoriei vinului.
(Isabelle de Montvert-Chaussy)
Cum își promovau, odinioară, papii din Avignon podgoriile Côtes du Rhône? De ce pivnița Împărătesei Joséphine conținea atât de multe vinuri de Médoc? Vinurile produse în străinătate, precum cele din Insulele Canare, venerate de George Washington, sau cele din Caucaz, atât de lăudate de Alexandre Dumas, erau, oare, apreciate și în Franța?
Vinul este și o poveste despre peisaje, pământuri și soare, despre călătorii intercontinentale, legănări pe mare, căi navigabile interioare și transport de butoaie pe drumuri pietroase. Yves-Marie Bercé ne învață că și gustul este o chestiune de modă, care se transformă în funcție de politici și rivalități între puteri. Secretele vinului se dezvăluie în cele din urmă la masa regilor și în atmosfera cabaretelor, de la Londra la Paris, din porturile din Boston până la Buenos Aires.
(Librairie Vuibert)
Din tavernele din Evul Mediu până la cabaretele din perioada Belle Epoque, trecând prin frățiile bahice din secolul al XVII-lea, o istorie a lumii vinului și a consumatorilor săi.