Postfață de Mihai Emilian Mancaş
Poezia adunată de Adriana-Zâna Ioniță în primul său volum este o sumă de pure incantații afective care antrenează în câmpul lor de forțe atât reveria, cât și meditația. E, în toate textele, un dublu care este o reflecție a sinelui în oglinda cuvintelor, ființa este purtătoare de mistică și de absență, concomitent, așa cum între două bătăi ale inimii se înghesuie întreg universul. Tăcerea și cuvântul se află în echilibru în aceste epifanii ale sensului, textul este o adevărată încorsetare pentru ființa născută să fie și să rămână liberă. Atinsă de gracilitate, vulnerabilă într-o lume plină de capcane, ai impresia că poezia Adrianei-Zâna Ioniță nu se citește, ci se respiră. (Adrian Alui Gheorghe)
* * *
Iubitorului de frumos, dornic să mă întrebe cum rămâne cu „ai talent cu carul!”, îi răspund de pe acum cu acest volum admirabil, care anunţă indiscutabil o voce nouă, nu a unui debutant oarecare, ci a creatorului profund, pe o gamă deosebită, înclinat spre meditație şi elegie, în stare oricând să acopere până şi urâtul din noi cu un diafan strai de lirică autentică, aidoma culorilor alungate în degradeuri, peste noaptea misterioaselor feerii ale Nordului sublim. (Mihai Emilian Mancaș)
* * *
Poetul m-a întrebat de ce scriu şi i-am răspuns – întâi în gând – tot timpul meu trăit – apoi cu voce tare, scriu în loc de plâns, de râs, de şoaptă, de tot ce pare superfluu realității grăbite să arunce cuminecătura sufletului în aşa-zisa comunicare vidată până la cuvântul-unealtă. (Adriana-Zâna Ioniţă)
* * *
ADRIANA-ZÂNA IONIȚĂ este profesor de limba şi literatura română şi filolog, cu numeroase articole publicate în revistele de specialitate pe teme lingvistice, literare, didactice. Studiul aprofundat şi de durată al limbii române (definită ca un paradox între limbile romanice prin coexistenţa tradiţiei şi inovaţiei) a stat la baza unei cercetări doctorale finalizate în anul 2004, sub îndrumarea profesorului universitar Corneliu Dimitriu (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi). Lucrarea ştiinţifică Tradiţie şi inovaţie în morfologia limbii române a fost publicată la Editura Casa Demiurg, Iaşi, 2004, aflându-se în bibliografia universităţilor din ţară şi străinătate. A publicat poezii în revistele Apostrof (Cluj-Napoca) şi Conta (Piatra-Neamţ). Volumul Şi dacă te-aş întreba, Umbră reprezintă debutul în poezie al autoarei.