De la înălţimea celor nouă ani ai săi, Ninon priveşte lumea cu ochi trişti: părinţii ei se despart, căsnicia lor pare că nu a fost niciodată fericită, iar dispariţia iubirii lasă locul minciunii şi refuză compromisul. În această lume atât de complicată, Ninon face o alegere definitivă, ireconciliabilă – va rămâne cu Fred, tatăl ei, pentru a încerca împreună să construiască o lume nouă, mai dreaptă, mai plină de iubire, în orice caz. De aici, Maud Lethielleux îi va acorda lui Ninon din ce în ce mai mult spaţiu narativ, în aşa fel încât ea va deveni farul ce va lumina acest emoţionant roman.
Spune da, Ninon este de departe unul din cele mai frumoase romane franceze apărute în ultimii ani şi având ca teme inocenţa, dragostea filială şi puritatea adolescentină. Un roman al căutării fericirii ce se lasă descoperită printr-o simplă privire de copil: „Adevărata fericire se socoteşte în mintea ta, e invizibilă, se află în momentul prezentului, e ca o conjugare din care nu înţelegi nimic, ea nu se conjugă la viitor imperfect, ea e perfectă, de altfel, e mereu acolo unde nu ne aşteptăm, trebuie doar să-ţi deschizi ochii".
Scris într-un limbaj vioi, plin de jonglerii semantice, romanul se citeşte cu o adevărată plăcere şi cu o desfătare a descoperirii inepuizabilelor resurse ale limbii franceze. Reclamându-se din moştenirea literară a lui Boris Vian, Romain Gary sau Raymond Queneau, Maud Lethielleux semnează primul său roman care a cunoscut încă de la apariţia lui în Franţa un real succes. Valoarea lui literară, precum şi calitatea şi fineţea traducerii lui în limba română reprezintă garanţii sigure ale succesului său în rândul cititorilor fideli iubitori de literatură adevărată. (<b>Dan Burcea, coordonator colecţie</b>).