Care Santos a primit, pentru romanele ei, prestigioasele premii Ramon Llull și Nadal. Cărțile sale sunt traduse în peste 20 de țări.
Trecutul de noi depinde. Noi alegem ce să facem cu el. În viața Reinei Gené, eroina din Tot binele și tot răul (roman apărut în „Raftul Denisei“ în 2019), trecutul irupe sub forma unei scrisori de la un necunoscut și o obligă să pornească în căutarea adevărului despre moartea tatălui ei, care pare să aibă legătură cu repercusiunile îndepărtate ale războiului civil din Spania.
Un telefon care o anunța de tentativa de sinucidere a fiului ei o obligase pe Reina, eroina din Tot binele și tot răul, să părăseasca intempestiv Bucureștiul la 1 martie 2018, în timpul marelui viscol dezlănțuit în Europa, cu decizia fermă de a-și lua un răgaz de un an sau doi spre a se dedica doar fiului său și problemelor importante din viață. După nouă luni, un alt telefon, de la un istoric necunoscut, o anunță că o scrisoare adresată mamei ei în 1986, rămasă necitită, dovedește că tatăl său, Josep Gené, nu s-a sinucis în 1975, cum crezuse, ci a fost ucis. Mai mult, la cererea lui, Primăria Conques îi va dezgropa cadavrul. Cu două zile înainte de Anul Nou, Reina va porni la volanul mașinii ei, pe o ceață densă, spre micul sat din Pirinei. Un drum cu peripeții nebănuite, care o va purta nu doar în creierii munților, dar și înapoi în timp, până în ziua de 26 ianuarie 1939, când trupele lui Franco au cucerit Barcelona. Ziua care împărțise oamenii în învingători și învinși, care le schimbase definitiv viața, punându-și amprenta ascunsă pe destinul Reinei.
„Care Santos își sărbătorește cei 25 de ani de carieră literară cu acest nou roman. Cele trei citate din deschiderea cărții schițează direcțiile narative – explorarea trecutului, războaiele civile care nu se sfârșesc niciodată cu adevărat și misterul vieții celor apropiați.“ — La Vanguardia