Caldura te va ucide prima

în stoc
SKU
a273568
69.00 LEI
Mai multe informații
EdituraZYX Books
ISBN 9786069579077
Traducător Horia Ghibutiu
Număr de pagini 344
Formatul cărţii 13x20 cm
Tip copertă Brosata
Data apariției 2024
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsCaldura te va ucide prima
Rating-ul tău

2023 a fost cel mai fierbinte an pe care oamenii l-au petrecut pe pământ.

Un an al recordurilor de cod roșu: cea mai ridicată temperatură medie globală înregistrată vreodată și cele mai călduroase luni iulie-decembrie, luate individual, de când se fac măsurători. În ultimii 20 de ani, 20% din agricultura globală s-a pierdut din cauza secetei provocate de schimbarea climei. Astăzi, 30 de milioane de oameni trăiesc în condiții de căldură extremă și se înregistrează anual aproximativ 489 000 de morți din această cauză.

Cifrele pe care le adună Jeff Goodell, jurnalist New York Times multipremiat, sunt șocante. Când le punem în același tablou, cel al unei lumi construite pentru un tip de climă care nu mai există, începe să sune alarma. Cu simțul de observație al unui reporter pasionat, cu talentul unui autor de thrillere și cu rigoarea jurnalistului de știință, Jeff Goodell denunță căldura ca pe un prădător tăcut, extrem de periculos, care deja atacă fulgerător peste tot în jurul nostru.

În fața căldurii extreme, nimeni nu este invincibil. Nici tehnologia, nici zona geografică și nici alte avantaje istorice nu ne pot proteja. Bazându-se pe date științifice recente și prea puțin cunoscute, Jeff Goodell ne arată unde suntem pe harta încălzirii globale, încotro mergem, cum ne putem pregăti și cum putem acționa chiar de mâine – de astăzi – ca să contrabalansăm efectele căldurii extreme asupra planetei și asupra vieților noastre.

 

Jeff Goodell s-a născut și a crescut în Silicon Valley, unde familia lui trăiește de patru generații. În tinerețe a fost dealer de blackjack, portar, barman, motociclist de curse și autor de manuale tehnice. A absolvit University of California, Berkeley, și a făcut studii de masterat la Columbia University, New York. Este autorul a șapte cărți, printre care se numără The Water Will Come: Rising Seas, Sinking Cities și The Remaking of the Civilized World, care a fost distinsă cu New York Times Critics Top Book 2017. Scrie despre încălzirea globală de peste 20 de ani, pentru Rolling Stone, New York Times Magazine și diverse alte publicații.
 
Este frecvent invitat, în postura de comentator pe teme legate de climă și de energie, la NPR, MSNBC, CNN, CNBC, ABC, NBC, Fox News și The Oprah Winfrey Show. În 2020, Jeff Goodell a primit distincția de Guggenheim Fellow.

Trăim deja într-o lume nouă, mai fierbinte decât oricând în istoria umanității – și care se tot încălzește. Căldura te va ucide prima este un portret magistral, detaliat și extrem de convingător al viitorului.
 -- David Wallace-Wells
 
Jeff Goodell explică în această carte de ce denumirea de încăl-zire globală sună prea drăguț și liniștitor pentru ceea ce trăim. Să crezi că poți porni aerul con-diționat și gata – iată un mod foarte periculos de a te raporta la ce se întâmplă pe pământ. Această carte este un propulsor, te împinge rapid către concluzii și soluții; planeta arde, iar noi nu mai avem timp. -- Jennifer Szalai, The New York Times