Cine a făcut România. Răscrucile noastre
„Cine a făcut România” spune istoria modernă a țării din perspectivă liberală: România a fost un proiect patriotic iluminist de eliberare a unor provincii care rataseră primul val european de modernizare. Generația pașoptistă a profitat de înfrângerea militară a Rusiei pentru a-i scoate pe români din scenariul absorbției în imperiul feudal rusesc. Cristian Ghinea folosește teoriile modernizării pentru a interpreta istoria noastră și constată că visul românesc a fost deturnat – și înainte, și după comunism – de idei opuse celor care au creat statul și de interese înguste ale elitelor de pradă care au refuzat mereu soluțiile democratice. Astăzi, adevăratul patriotism și adevăratul naționalism înseamnă să revenim la visul părinților noștri fondatori: modernizare, egalitate, proprietate, încredere în oamenii reali de lângă noi, ridicarea fiecărui român la rangul de cetățean. Firul narativ istoric ajunge până în prezent și se leagă de viitor, pentru că misiunea antifeudală continuă. Deși trăim astăzi cea mai bună epocă din istoria acestei țări, pentru a încheia modernizarea României trebuie să trecem și cele câteva răscruci care ne mai stau în cale.
Editura | Humanitas |
---|---|
Colecție | Humanitas Istorie |
Ediția cărții | I |
ISBN | 978-973-50-8100-3 |
Număr de pagini | 348 |
Formatul cărţii | 15 x 22,5 cm |
Tip copertă | broșată |
Data apariției | 2023 |
Cine a făcut România spune istoria modernă a țării din perspectivă liberală: România a fost un proiect patriotic iluminist de eliberare a unor provincii care rataseră primul val european de modernizare. Generația pașoptistă a profitat de înfrângerea militară a Rusiei pentru a-i scoate pe români din scenariul absorbției în imperiul feudal rusesc. Cristian Ghinea folosește teoriile modernizării pentru a interpreta istoria noastră și constată că visul românesc a fost deturnat – și înainte, și după comunism – de idei opuse celor care au creat statul și de interese înguste ale elitelor de pradă care au refuzat mereu soluțiile democratice. Astăzi, adevăratul patriotism și adevăratul naționalism înseamnă să revenim la visul părinților noștri fondatori: modernizare, egalitate, proprietate, încredere în oamenii reali de lângă noi, ridicarea fiecărui român la rangul de cetățean. Firul narativ istoric ajunge până în prezent și se leagă de viitor, pentru că misiunea antifeudală continuă. Deși trăim astăzi cea mai bună epocă din istoria acestei țări, pentru a încheia modernizarea României trebuie să trecem și cele câteva răscruci care ne mai stau în cale.
„Cartea lui Cristian Ghinea este o pledoarie pentru legitimitatea unei Românii europene. Autorul face o punte între nașterea României moderne și strădaniile prezente pentru „o țară ca afară“. Criticând felul în care diversele conservatorisme și tribalisme au falsificat reperele istorice pentru a promova atitudini și politici antieuropene, menite să conserve privilegii individuale și de grup, Cristian Ghinea argumentează că, așa cum în secolul al XIX-lea patriotismul a însemnat apropierea de Occident pentru a contracara pericolele venite din partea marilor imperii vecine, precum și un set concret de politici modernizatoare bazate pe respingerea stărilor existente și pe deschiderea spre schimbare, tot așa și în zilele noastre interesele fundamentale ale României și ale cetățenilor români sunt servite cu adevărat doar de asumarea consecventă a unei agende de transformare a țării în convergență cu tradiția pașoptistă, ca și cu valorile și evoluțiile Uniunii Europene.“ — prof. dr. BOGDAN MURGESCU
„România este un vis politic al unei elite liberale, pro-europene, modernizatoare, profund nemulțumită de ce a găsit în țara ei și profund decisă să o schimbe potrivit unor modele de dezvoltare mai bune pentru oamenii acelei țări. Fără acest vis, România nu exista așa cum o știm.“ — CRISTIAN GHINEA
Pe copertă: sus – Calea Victoriei, 1900; jos – Promulgarea Constituției Țării Românești, 27 iunie 1848
CRISTIAN GHINEA a lucrat și scris 15 ani la Dilema (veche), a făcut un master în politici europene la London School of Economics, având o bursă câștigată de la guvernul britanic, cu promisiunea că va organiza un think tank românesc dedicat Uniunii Europene. Când a revenit, a pus pe picioare Centrul Român de Politici Europene. În 2012, a publicat la Humanitas cartea Eu votez DNA: De ce merită să apărăm instituțiile anti‑corupție. În noiembrie 2015 a devenit consilier de stat și în martie 2016 ministru al fondurilor europene pentru șase luni. Apoi a fost deputat USR, europarlamentar și din nou ministru pentru opt luni. A coordonat și negociat Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În prezent, este coordonator de politici publice al USR.
Validate your login