Creierul Autist. Să ajutăm mințile diverse să se bucure de succes

în stoc
SKU
a216342
Preț special 27.75 LEI Preț standard 37.00 LEI
Creierul Autist. Să ajutăm mințile diverse să se bucure de succes
Pe scurt

Temple Grandin este una dintre cele mai faimoase persoane cu autism din lume. Este profesoară de etologie la Universitatea din Colorado și autoarea unor cărți de succes care s-au vândut în mai mult de un milion de exemplare în întreaga lume. HBO a ecranizat un film după viața ei, producție care a obținut șapte premii Emmy.

Richard Panek este autorul cărții The 4 Percent Universe și deținătorul unei burse Guggenheim pentru scrierea de texte cu fundament științific. Cărțile sale au fost traduse în 16 limbi de circulație internațională.

Temple Grandin este posibil sa fie cea mai faimoasa persoană cu autism din lume, condiție care afectează unul din 54 de copii (conform raportul CDC 2020). Încă de la nașterea sa, în 1947, înțelegerea acestei condiții a trecut prin mari transformări aducând mai multă speranță că într-un final vom afla mai multe despre cauza și tratamentul acestei condiții.

Îmbinând experiența personală cu noi descoperiri remarcabile, Grandin ne introduce în cercetările genetice și de neuroimagistică care ne arată legătura dintre știința creierului si comportament, ba chiar autoarea ne împărtășește și un scan după propriului său creier pentru a ne arăta care anomalii pot explica simptome specifice. De asemenea, autoarea ne argumentează că pentru a crește și educa copii cu tulburări din spectrul autist trebuie să ne concentrăm pe calitățile lor pentru a încuraja unicitatea lor specifică.

„Creierul autist este o lectură de pe urma căreia poate beneficia orice cititor. De asemenea, o recomand oricărui profesionist care lucrează cu autismul sau diversitatea neurologică.”- John Elder Robison, autorul cărții Look Me in the Eyes

„Ca specialist, ce face această carte unică sunt relatările sale originale despre modul în care autismul afectează viața unei persoane, explicațiile sale de ce contează progresele științifice și luarea în considerare a potențialelor puncte forte ale persoanelor cu autism – în ciuda dificultăților lor.

Un capitol deosebit de interesant se concentrează pe problemele senzoriale la persoanele cu autism. Potrivit autorilor, tulburările senzoriale par a fi destul de frecvente la persoanele cu TSA. Grandin observă că unii oameni fie sunt suprasensibili la stimuli fie nu sunt suficient de receptivi sau caută anumite tipuri de experiențe senzoriale. În ciuda faptului că aceste fenomene sunt atât răspândite, cât și extrem de dureroase pentru persoanele care le experimentează, literatura științifică pe această temă este surprinzător de limitata.

Poziția sa unica, de insider in paradigma, ne oferă o noua perspectiva in viața unei persoane cu TSA: dificultățile senzoriale unice întâlnite, particularitățile unei persoane si cum concentrându-ne pe calitățile si nu defectele sale putem spera să creăm schimbări semnificative ale calității vieții.” – Tiberiu Bratu, psiholog, specialist ABA 

Mai mult