Cutia cu bătrâni

Epuizat din stoc
SKU
C202495
25.23 LEI
Pe scurt

Alcătuită din două micro-romane, Cutia cu bătrâni este singura operă de ficţiune a lui Andrei Oisteanu. În Comisionarul, un fost avocat ce renunţă la profesie pentru a livra flori la domiciliu este angajat de o clientă să-i supravegheze tatăl care ameninţase cu sinuciderea. Ostil încă de la început faţă de paznicul impus de fiica lui, Carol încearcă prin toate mijloacele să scape de el, ajungând în final să nu mai ştie dacă acesta există cu adevărat sau este doar un dublu al său. Arhivarul este povestea unui colecţionar care, în dorinţa de a aduna obiecte stranii, străbate locuri fantastice şi cunoaşte oameni la fel de neobişnuiţi că lucrurile pe care le vând. Retras printre obiectele strânse, fostul arhivar începe să se identifice cu ele, împins parcă de dorinţa de a atinge şi el condiţia de obiect. 

„La fel ca Mircea Eliade şi I.P. Culianu – marile sale modele, despre care a publicat o carte-puzzle –, Andrei Oisteanu a încercat să-şi dubleze studiile erudite de etnologie şi antropologie religioasă prin intermediul ficţiunii. Cutia cu bătrâni rămâne o apariţie meteorică, amestec de meditaţie fantastă, atmosfera crepusculară, onirica şi fabulaţie stranie, cu nervuri eseistice şi scriitura artistă, fascinată de pitorescul levantin. Autorul a topit în textura ei o experienţă de arheolog al imaginarului, de folclorist şi mitolog. Nu aici stă însă centrul de greutate, ci în atracţia nostalgică, decadenta faţă de spectrele trecutului mort, supravieţuind în colecţii de obiecte bizare, în relicve, «antichităţi» şi «vechituri» de tot felul (instalaţia obiectuală de pe coperta este o punere în abis a cărţii).” (Paul Cernat)

„Cutia cu bătrâni de Andrei Oisteanu este o carte-obiect... Cu bună ştiinţă, autorul a ales că ilustraţie a copertei un obiect confecţionat chiar de el. Este primul joc de simboluri dintr-o scriere în care te poţi uşor rătăci printre semnificaţii şi arhetipuri... Cutia cu bătrâni este o carte ciudată. Dacă, asemenea Bătrânului arhivar, aţi dat vreodată un anunţ în ziar «Caut obiecte stranii», o să vă încânte. Dacă nu, nu.” (Ioana Pârvulescu)
 
„Andrei Oisteanu, preocupat de etnologie, simbologie şi antropologie, este şi un artist: colajele sale suprarealiste dezvăluie o adevărată – şi o barocă, manierista – patimă a deghizării de sensuri, a structurilor imbricate, o mânie a cifrului. Cutia cu bătrâni ne cheamă din cufărul infinit, ascuns, cum spunea Jung, în pivniţa fiinţei noastre. Căci omul cu etaje ştie foarte bine că, fără subterane, acoperişul n-ar fi cu putinţă.” (Dan C. Mihăilescu)

Mai multe informații
EdituraPolirom
Ediția cărții a-III-a
ISBN 978-973-46-3151-3
Traducător Prefata de Dan C. Mihailescu
Număr de pagini 264
Formatul cărţii 130x200
Data apariției 2012
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsCutia cu bătrâni
Rating-ul tău