Fake news și dezinformare online: recunoaște și verifică. Manual pentru toți utilizatorii de internet

în stoc
SKU
a220315
39.95 LEI
Pe scurt

Bogdan Oprea este specialist în comunicarea în administraţia publică şi a lucrat la nivel înalt atît în România (fiind, printre altele, purtător de cuvînt al preşedintelui României şi şef al Departamentului de Comunicare Publică al Administraţiei Prezidenţiale, purtător de cuvînt al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, purtător de cuvînt al Ministerului Sănătăţii), cît şi la nivelul Uniunii Europene (fiind, printre altele, consilier de rang înalt al UE pentru comunicare şi vizibilitate în cadrul Cancelariei de Stat a Guvernului Republicii Moldova). Din 2007 este cadru didactic la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării în cadrul Universităţii din Bucureşti şi a susţinut unul dintre primele doctorate în ştiinţele comunicării pe tema fake news şi dezinformării online, cu o cercetare asupra alegerilor prezidenţiale din România. A lansat şi predă primul curs din mediul universitar românesc dedicat combaterii fenomenului dezinformării, manipulării şi fake news online („Fake news şi dezinformare online: recunoaşte şi verifică”); predă şi alte cursuri şi seminare de jurnalism („Producţie de presă scrisă”, „Tehnici de redactare”, „Genurile presei scrise”, „Presă şi actualitate” etc.). Timp de 12 ani a profesat ca jurnalist şi a ocupat poziţii redacţionale, de la cele de redactor şi reporter pînă la cele de şef de departament şi redactor‑şef adjunct în mai multe organizaţii media româneşti (printre care Evenimentul zileiAdevărul de seară, NewsIn, Prima TV). Totodată, a lansat şi condus editorial şi administrativ mai multe cotidiene de reţea şi reviste lunare de nişă. Este moderatorul podcast‑ului „Fake News Theory cu Bogdan Oprea”. În acelaşi timp, este implicat activ în mai multe proiecte de voluntariat în ţară, dar şi în misiuni umanitare internaţionale.

„Cartea este o sinteză a dezbaterilor pe tema dezinformării și manipulării, dublată de analize de caz și de o sumă de tehnici de identificare a fake news. Ea se impune prin efortul de a face ordine într-o junglă a textelor referitoare la fake news, la dezinformare și la formele de influențare a publicurilor (persuasiune, propagandă, manipulare etc.), scoțînd în evidență liniile de forță ale discuțiilor și controverselor. În plus, cartea prezintă mai multe modele de interpretare a fenomenelor din zona cercetată (modelul «Lund», modelul «Pennsylvania» etc.): analiza acestora este detaliată, cu accent pe aplicarea lor în cercetarea formelor diverse ale dezinformării. Studiile de caz dezvăluie complexitatea acestor fenomene și oferă baza pentru prezentarea unor strategii de «apărare» și a unor tehnici de «detectare», cu aplicație îndeosebi în social media.” (Mihai Coman)

„Manualul reprezintă efortul multor ani de documentare și studiu, deopotrivă din perspectivă academică și din perspectiva experienței mele de lucru în sfera comunicării publice la cel mai înalt nivel în administrația publică, atît în România, cît și în spațiul european. Documentarea a început oarecum în sens invers – a pornit dinspre cunoașterea empirică și a avansat spre cea științifică. Experiențele de practician al comunicării în administrația publică din ultimii zece ani m-au împins spre studiul acestui domeniu al dezinformării și influențării online cu care mă confruntam tot mai mult în activitatea de zi cu zi. Așa s-au născut interesul academic crescînd pentru înțelegerea fenomenului, un doctorat, primul curs din învățămîntul universitar românesc dedicat fake news și dezinformării online pe care l-am lansat și, odată cu lucrarea de față, primul manual din spațiul românesc care tratează îndeaproape acest fenomen.” (Bogdan Oprea)

Mai multe informații
EdituraPolirom
Colecție Collegium
ISBN 9789734684182
Număr de pagini 240
Formatul cărţii 16 x 23.5 cm
Tip copertă brosata
Data apariției 2021
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsFake news și dezinformare online: recunoaște și verifică. Manual pentru toți utilizatorii de internet
Rating-ul tău