Gânduri despre Constantin Noica si alte eseuri

în stoc
SKU
a271094
39.00 LEI
Pe scurt

Interculturalitatea nu este un rezultat, ci un proiect deschis al gândirii, limbii şi imaginaţiei culturilor. Întru poate fi traseul antropologic al acestui proiect simbolic în care s-ar regăsi, deopotrivă, Identitatea şi Alteritatea, Estul și Vestul, ca șansă a regenerării Europei înseși.

Mai multe informații
EdituraPaideia
ISBN 978-606-748-870-8
Număr de pagini 238
Formatul cărţii 9.5x20.5 cm
Data apariției 2024
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsGânduri despre Constantin Noica si alte eseuri
Rating-ul tău

Prin cel de-al treilea termen, expresie a tensiunii ontologice, se exprimă o structură complexă în care se conjugă Fiinţa cu devenirea. Prin logica lui Hermes, Noica încearcă să scoată silogismul din structura abstractă a tautologiei, din simple forme de „rostire saturată”, spre zone pe care gândirea identitară a refuzat să le exploreze. Acest tip de explorare, nuanţat de teoria mulţimilor secunde şi de cea a synalethismului, îşi are o corespondenţă în ideea de dualitudine, dar şi în aşa-numita epistemologie contemporană a semnificatului sau simbolizatului, care reuneşte cercetări din domeniul ştiinţelor naturii, dar şi din cele ale spiritului, reiterând importanţa unei logici a imaginarului simbolic.

IONEL BUŞE este profesor de filozofie la Universitatea din Craiova, director al revistei Symbolon (Centrul „Mircea Eliade”), dramaturg și prozator. Eseuri de filosofie publicate (selectiv): Eseuri și schițe ontologice (Brâncuși, 1997), Logica pharmakonului (Paideia, 2003), Filosofia și metodologia imaginarului (Scrisul Românesc, 2005), Du logos au mythos (L'Harmattan, 2008); Mythes populaires dans la prose fantastique de  Mircea Eliade (L'Harmattan, 2013), Gaston Bachelard. Une poetique de la reverie (L'Harmattan, 2014).