Hans Bergel. Privind mereu spre România

în stoc
SKU
a256627
52.50 LEI
Pe scurt
Un volum-omagiu lui Hans Bergel, la un an de la plecarea dintre noi La 26 februarie 2022 Hans Bergel, cunoscut prozator, eseist, poet, traducător, publicist și militant pentru drepturile etnicilor germani din Romania comunistă a plecat din această lume.
Mai multe informații
EdituraFundatia Culturala "Memoria"
ISBN 9786060205920
Număr de pagini 216
Formatul cărţii 15 x 20.5 cm
Tip copertă Brosata
Data apariției 2023
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsHans Bergel. Privind mereu spre România
Rating-ul tău

Un volum-omagiu lui Hans Bergel, la un an de la plecarea dintre noi

La 26 februarie 2022 Hans Bergel, cunoscut prozator, eseist, poet, traducător, publicist și militant pentru drepturile etnicilor germani din Romania comunistă a plecat din această lume.
Ca un omagiu, Editura Fundației Culturale Memoria și Editura Mega din Cluj-Napoca au publicat lucrarea Hans Bergel. Privind mereu spre România, de Cosmin Budeancă. Volumul conține un studiu biografic despre Hans Bergel și familia lui bazat pe documente din arhiva CNSAS, precum și transcrierea unui amplu interviu realizat de Cosmin Budeancă la 7 septembrie 2012. Cei interesați pot asculta interviul prin accesarea unui cod QR sau a unei adrese web disponibile în interiorul cărții.
 
Lucrarea este prefațată de Florian Kührer-Wielach (directorul IKGS München), are o postfață de Ana Blandiana și a apărut cu sprijinul Festivalului de Film și Istorii Râșnov (FFIR) și a Asociației Mioritics.

Hans Bergel s-a născut la 26 iulie 1925 în Râșnov. A publicat peste 50 de volume de autor, peste 70 ca și coautor și numeroase articole de presă. În România a fost activ în rezistența anticomunistă din anii ’50, a lucrat în presă, a fost arestat de trei ori, condamnat în 1959 la 15 ani de muncă silnică în „Procesul scriitorilor germani” (a executat 3 ani și 4 luni, după care a primit domiciliu obligatoriu în Bărăgan). În 1968 a plecat în Germania a militat intens pentru ca germanii din România să poată emigra.

Cred că nu exagerez considerându-l pe Hans Bergel cel mai reprezentativ scriitor al Transilvaniei, văzută ca loc de întâlnire și conviețuire a mai multor etnii, religii, tradiții, mentalități, într-o devălmășie fertilă, generatoare de vitalitate și sens. Nimic din ceea ce o formează nu-i e străin autorului Foii de suflet pentru un oraș transilvan, adevărat imn – patetic, dar nu lipsit de severitate, îndrăgostit, dar nu lipsit de ironie – dedicat Brașovului și Țării Bârsei. […]
El este pentru mine un personaj care aparține în egală măsură lite raturii și istoriei, un erou literar (pentru că „viața lui este un roman”) și un erou pur și simplu, pentru că acest „roman” este chiar istoria secolului 20. Romancier, povestitor, poet, eseist, muzician, orator, sportiv de performanță, polemist redutabil, „frontierist”, luptător în munți, deținut politic, Hans Bergel este o personalitate poliandrică ale cărei fațete strălucesc în funcție de felul în care sunt luminate de istorie sau de viață.

Ana Blandiana