Instinctul artistic. Frumusețe, plăcere și evoluție umană

în stoc
SKU
a274815
44.00 LEI
Pe scurt
Cartea oferă noi perspective radicale, atât asupra naturii artei, cât și a funcționării minții umane. Instinctul artistic fundamentează teoria artei pe datele biologiei și psihologiei evoluționiste. Gustul estetic, spune Denis Dutton, e o caracteristică rezultată din selecţia naturală şi, mai ales, din cea sexuală, adevărata forță care l-a modelat. Trăsăturile fundamentale ale artei sunt universale, plusează autorul în contra majorităţii curentelor de gândire estetică de azi. Dutton ne oferă o definiție deschisă şi laborios argumentată a artei ca realitate interculturală ce cuprinde şi capodoperele lui Leonardo da Vinci, și sculpturile triburilor din junglele Noii Guinee. După un deceniu şi jumătate de la prima ei ediție, cartea de față rămâne la fel de provocatoare. Pornind de la teoria mecanismelor „oarbe", lipsite de scop, ale evoluției, ne demostrează că arta le transcende prin cele mai complexe și trainice expresii ale originalității și subiectivității umane: capodoperele.
Mai multe informații
EdituraArt
Colecție Meridiane
Ediția cărții I
ISBN 978-606-710-661-9
Traducător Andrei Bontas
Număr de pagini 344
Formatul cărţii 14 x 22 cm
Tip copertă Brosata
Data apariției 2024
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsInstinctul artistic. Frumusețe, plăcere și evoluție umană
Rating-ul tău

Cartea oferă noi perspective radicale, atât asupra naturii artei, cât și a funcționării minții umane.

Instinctul artistic fundamentează teoria artei pe datele biologiei și psihologiei evoluționiste. Gustul estetic, spune Denis Dutton, e o caracteristică rezultată din selecţia naturală şi, mai ales, din cea sexuală, adevărata forță care l-a modelat. Trăsăturile fundamentale ale artei sunt universale, plusează autorul în contra majorităţii curentelor de gândire estetică de azi. Dutton ne oferă o definiție deschisă şi laborios argumentată a artei ca realitate interculturală ce cuprinde şi capodoperele lui Leonardo da Vinci, și sculpturile triburilor din junglele Noii Guinee. După un deceniu şi jumătate de la prima ei ediție, cartea de față rămâne la fel de provocatoare. Pornind de la teoria mecanismelor „oarbe", lipsite de scop, ale evoluției, ne demostrează că arta le transcende prin cele mai complexe și trainice expresii ale originalității și subiectivității umane: capodoperele.

”Cartea aceasta marchează viitorul studiilor umaniste: leagă estetica și critica de o abordare a naturii umane derivată din biologie și științele cognitive [...]. Prin erudiția, gândirea pătrunzătoare și stilul său antrenant, Dutton a venit cu o contribuție curajoasă și originală la acest nou domeniu." - STEVEN PINKER