Portretul din oglinda - De Profundis - Oscar Wilde si eu insumi

în stoc
SKU
a221640
56.50 LEI
Pe scurt

Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde (16 octombrie 1854–30 noiembrie 1900) a fost un prozator, poet si dramaturg de origine irlandeza.

Primele sale versuri au aparut in volumul Poems (1881), fiind urmate de povestirile cu semnificatii moralizatoare si critice din volumele Crima lordului Artur Savile (1891) si Printul fericit (1888), precum si de eseurile din Intentii (1891).

Romanul Portretul lui Dorian Gray (1891), cea mai importanta opera a sa, este ilustrarea principiilor sale ideologice si estetice, care deriva din doctrina "artei pentru arta" a lui Walter Pater. Lucrarea a fost publicata integral, in premiera, in numarul din iulie 1890 al revistei Lippincott's Monthly. Totusi, anumite pasaje, considerate de redactia publicatiei ca fiind indecente, au fost cenzurate. O versiune imbunatatita a textului, fara alte imixtiuni externe si sub forma de carte a aparut un an mai tarziu. Aceasta versiune a fost deschisa de un aforism, in care Oscar Wilde pleda pentru libertatea de exprimare si contra falsei pudori.

In creatia sa dramatica, reprezentata prin piesele Salomeea (1893), Evantaiul doamnei Windermere (1893), O femeie fara importanta (1894), Sotul ideal (1895) si altele, Wilde satirizeaza snobismul, frivolitatea si fatarnicia „inaltei societati" a timpului, lasand sa se intrevada, in subtext, preocuparile proprii pentru problemele spirituale majore ale omului.

Printre ultimele sale lucrari se numara poemul Balada inchisorii din Reading (1898) si eseul De profundis (1905).

Oscar Wilde s-a casatorit, in 1884, cu Constance Lloyd, alaturi de care a avut doi fii. In jurul aceluiasi an, a tinut o lunga serie de prelegeri de estetica in Statele Unite si Canada, Paris, Marea Britanie si Irlanda. In 1891, cand deja se bucura de un real succes in calitate de conferentiar, de poet si de scriitor, a cedat atractiilor unui tanar lord, pe nume Alfred Douglas. Condamnat, la varsta de 40 de ani, la munca fortata pentru „conduita indecenta si sodomie", nu si-a mai revenit niciodata. Dupa ispasirea pedepsei, s-a retras in Franta si, dupa doi ani petrecuti aici, la 30 noiembrie 1900, a murit, in singuratate si mizerie, la varsta de 46 de ani.

Oscar Wilde era in culmea gloriei sale ca scriitor cand a fost acuzat ca ar fi intretinut relatii homosexuale de catre tatal tanarului lord Alfred Douglas, prietenul foarte apropiat al lui Wilde la acea vreme. Societatea a fost implacabila: Wilde a petrecut doi ani in mai multe penitenciare, ajungand in cele din urma la inchisoarea Reading, la 30 km de Londra, unde a scris De Profundis, textul considerat de toata lumea ca fiind autobiografia sa. De fapt, este o scrisoare adresata lordului Alfred Douglas, iubitul care nu numai ca nu a fost si el acuzat, dar care a stat deoparte pe toata perioada detentiei, pozand in „victima nevinovata” in privinta relatiei sale cu Wilde, chiar daca cei doi s-au reunit dupa incheierea detentiei. Cartea de fata contine atat textul complet al scrisorii lui Wilde, cat si raspunsul lui Alfred Douglas, Oscar Wilde si eu insumi, o lucrare complexa care a fost publicata dupa moartea lui Oscar Wilde. Avem astfel ocazia sa privim in mod obiectiv detaliile intime ale relatiei controversate intre acesti doi barbati, dar si sa intalnim o viziune inedita asupra operei marelui scriitor, pe care iubitul sau educat la Oxford nu sovaie sa o critice ca nimeni altul.

 

„Nimeni nu este demn sa fie iubit. Faptul ca Dumnezeu il iubeste pe om ne arata ca in ordinea divina a lucrurilor ideale sta scris ca iubirea eterna trebuie data unui lucru vesnic nedemn.”

„Societatea, asa cum am construit-o noi, nu va avea loc pentru mine, nu are niciunul sa-mi ofere; dar Natura, ale carei ploi dulci cad asupra celui drept ca si asupra celui nedrept la fel, va avea despicaturi in stanci unde voi putea sa ma ascund si vai tainice in a caror tacere voi putea sa plang nestingherit. Va presara noaptea cu stele, astfel incat sa pot iesi afara in intuneric fara sa ma poticnesc si va trimite vantul sa stearga urma picioarelor mele, pentru ca nimeni sa nu ma poata gasi si sa nu-mi poata face rau; ma va curata in apele ei mari si cu ierburile ei amare ma va face din nou intreg.”

„Nu exista nicio inchisoare in nicio lume in care Iubirea sa nu poata intra cu forta. Daca nu ai inteles asta, nu ai inteles nimic despre Iubire.”

Oscar Wilde – De Profundis 

„Se vede clar la tot pasul ca prietenia noastra a fost o prietenie inofensiva si cuviincioasa si ca viata noastra impreuna a fost nevinovata, desi poate extravaganta; si trebuie sa tinem minte doua lucruri: in primul rand ca, in timpul prieteniei noastre, in pofida prezentei mele sau invers, Wilde a produs fara indoiala cele mai bune piese si cele mai bune poezii ale lui, de fapt, singura poezie care probabil ca va dainui; iar eu, pe de alta parte, am scris cele mai multe poezii incluse in volumul Cetatea sufletului.”

„In orice petic de hartie pe care l-a scris, lasand, fireste, la o parte poeziile, veti descoperi ca acest instrument slab, mediocru, dar, in acelasi timp, laudaros, se straduieste sarguincios sa-si indeplineasca periculoasa misiune de a nu spune nimic in asa fel incat prostii sa ramana cu gura cascata de incantare.”

Lordul Alfred Douglas – Oscar Wilde si eu insumi

Mai multe informații
EdituraHerald
Colecție Autobiografia
ISBN 5948417450191
Traducător Anca Irina Ionescu
Număr de pagini 496
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Tip copertă brosata
Data apariției 2021
Premii Nobel 2010
Nou Nou
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsPortretul din oglinda - De Profundis - Oscar Wilde si eu insumi
Rating-ul tău