Preia controlul asupra durerii și redescoperă bucuria de a trăi
Absolveam, acum aproximativ douăzeci și cinci de ani, Facultatea de Biologie cu câteva certitudini și cu foarte multe întrebări. Aflasem, în urma cursurilor de biochimie, biologie celulară, microbiologie, genetică, biofizică și multe altele, cam ce se petrece în natură și în celulele din corpul nostru, dar nu aflasem ceea ce mă interesa cel mai mult pe mine, anume ce este, în modul cel mai concret cu putință, viul din noi? Ce este acest ceva în virtutea căruia suntem conștienți, raționăm ori putem să evaluăm sentimentele și emoțiile pe care le trăim? Nu aveam nici o îndoială că toate aceste potențiale ale noastre sunt însușiri ale viului din noi, și nu ale unor substanțe chimice, oricât de complex ar fi ele structurate și împletite funcțional. Dar ce este acest viu? Poate să fie această obsesie a mea obiectul unei cercetări de laborator? În ce laborator puteam să studiez natura viului din noi? Aveam certitudinea că în nici unul, cel puțin nu într-unul din România, dar grație internetului, am avut acces la studii și informații de ultimă oră, la care nu aș fi ajuns niciodată prin muncă individuală într-un laborator de cercetare din România. Toate rezultatele experimentelor din cele mai moderne laboratoare și centre universitare ale lumii îmi stăteau la dispoziție non-stop. Le-am rumegat cu aviditate, ani la rând, zilnic, încercând să găsesc puntea dintre cele două realități. Cartea de față este rezultatul acestui efort.
- Durerea a preluat controlul asupra corpului, gândurilor, emoțiilor, relațiilor dumneavoastră, în fapt asupra tuturor aspectelor vieții?
- Durerea hotărăște ce, cum și câte activități faceți?
- Este durerea cea care hotărăște: câtă energie aveți într-o zi, dacă astăzi veți zâmbi sau nu, dacă veți avea chef să sunați un prieten sau nu?
- Vă simțiți obosit, fără energie și entuziasm?
- Vă simțiți neajutorat și descurajat în legătură datorită durerii iar bucuria de a trăi a dispărut?
- Ați renunțat la activitățile care o dată vă făceau plăcere sau la dorințele dumneavoastră cele mai arzătoare?
- Sunteți în situația în care viața dumneavoastră cu durerea se desfășoară după un model de supraviețuire?
- Vă simțiți singur în suferința dumneavoastră?
Dacă ați răspuns DA la cel puțin una din întrebări, această carte este pentru dumneavoastră.
În practica mea medicală m-am întâlnit și mă întâlnesc, de foarte multe ori, cu persoane cu durere cronică musculoscheltală care așteaptă acea pilulă magică care, odată cumpărată și înghițită va face să dispară pentru totdeauna durerea. Din păcate, acea pilulă magică nu a fost descoperită încă.
Pe durata unei boli cronice, că vrem sau nu, se stabilește, pe termen lung, o relație cu durerea. În termenii, dinamicii interpersonale, această relație este de obicei una negativă, caracterizată de sentimente de neîncredere, frică, resentimente, ostilitate. Dezvoltarea și întreținerea unor relații sănătoase și pozitive este cea mai provocatoare încercare umană. Relația cu aceasta începe cu un analgezic – “un pain killer”. Cât de sănătoasă este o relație în care o parte începe să o ucidă pe cealaltă fără să o cunoască.
Îi încurajez pe pacienții mei să dezvolte o relație nouă cu durerea, una caracterizată prin deschidere, comunicare onestă, integritate și cooperare.
Cartea este rezultatul experienței de cercetare și clinice de aproximativ 30 de ani cu mii de pacienți cu durere musculoscheletală care prin modificarea progresivă a unor comportamente specifice și a modelelor de raportare la aceasta au reușit să își îmbunătățească semnificativ evoluția bolii și capacitatea de a face față durerii. Nu promit vindecarea miraculoasă, dar vreau să vă ajut să învățați să nu vă lăsați doborât de durere, să vă recâștigați echilibrul, energia, entuziasmul, armonia, încrederea în propriile puteri, să îmbunătăți relația cu dumneavoastră și cu ceilalți și să regăsiți bucuria de a trăi chiar în prezența durerii.
Cartea este un ghid care vă va însoți în călătoria dumneavoastră de regăsire a speranței și de reducere a durerii acordând atenție reconectării dintre corp-minte și suflet. Sunt trei motive pentru care trăim; trăim pentru corp, trăim pentru minte,trăim pentru suflet. Niciunul dintre ele nu este mai important sau mai merituos decât celălalt. Nimeni nu poate trăi deplin dacă unul dintre acestea nu sunt exprimate deplin. Nu este drept și nici nobil să trăiești doar pentru suflet și să nu acorzi atenție corpului și minții și de asemenea să acorzi atenție minții-intelectului și să neglijezi corpul și sufletul. O viață cu sens și împlinită presupune expresia deplină a tot ce o ființă umană poate exprima și oferi cu trupul, mintea și sufletul său.
Cunoșterea învinge teama de durere. Este titlul capitolului care vă va ajuta să deveniți un bun cunoscător al durerii cronice musculoscheletale, a soluțiilor terapeutice, a modului în care poți sa stabilești un parteneriat cu medicul curant venind cu propria evaluare a durerii și importanța intervenției psihologice atunci când depresia și anxietate acompaniază durerea.
Ai grijă de corpul tău, este locul unde trăiești – pune la dispoziție cititorului informațiile și recomandarile mult așteptate în legătură cu importanța echilibrului dintre activitate și repaus,a exercițiului fizic, a alimentației, hidratării, a somnului și a ambianței fizice și strategiile de schimbare a comportamentelor nefolositoare în legătură cu acestea.
Putera vindecătoare a minții este capitolul în care veți învăța să lucrați cu găndurile, convingerile și comportamentele nefolositoare asociate cu durerea și să utlizați tehnicile mindfulness și cele de relaxare pentru liniștirea minții.
Iubirea de sine: o romanță pentru o viață. Pornind de la rolul traumei în cronicizarea durerii, veți identifica modalitățile de a îmbunătății comunicarea cu sine și cu ceilalți, de a hrăni sufletul și spiritul, despre rolul creșterii personale în ieșirea din durere.
Pregătește umbrela înainte să plouă: Fiți pregătit să gestionați un nou puseu cu un plan pe care să îl aveți la dispoziție în așa fel ca încât linștea, echilibrul și acceptarea să înlocuiască teama și tristețea.
Planifică următoarea mișcare către o viață cu sens prin identificarea impactului durerii asupra vieții, carierei, stilului de viață, sănătății și relațiilor, puteți stabili obiective noi pentru fiecare dintre acestea și strategiile pentru îndeplinirea acestor obiective.
Fiecare dintre aceste capitole sunt însoțite de întrebări care permit autoexplorarea, recomandări și planuri pentru o mai bună gestionare a vieții și a durerii.
Dacă vreți să dați un sens și valoare vieții dumneavoastră, în ciuda durerii, citiți această carte și luați din ea ce credeți că se potrivește mai bine nevoilor dumneavoastră din acest moment. Parcurgeți cartea în ritmul dumneavoastră cu hărtia sau jurnalul și pixul alături. Reveniți ori de câte ori simțiți nevoia de sprijin și perseverați în demersul dumneavostră de a îmbunătății oricare aspect al vieții care a fost afectat de durere.
Cunoșterea este putere și probabil de aceea citiți această carte. Acest lucru este însă insuficient dacă nu veți pune în practică ce ați citit.
Mult succes în călătoria dumneavoastră spre recâstigarea bucuriei de a trăi chiar conviețuind cu durerea,
Gabriela Udrea
Editura | Letras |
---|---|
ISBN | 9786060711391 |
Număr de pagini | 148 |
Formatul cărţii | 13 x 20 cm |
Tip copertă | brosata |
Data apariției | 2021 |
Premii | Nobel 2010 |
Nou | Default |
Validate your login