Dacă există ceva care ne deosebește de animale, aceasta este capacitatea noastră de a înțelege că viitorul există indiferent de dorința noastră de a încerca să-l cercetăm.
Cum au ajuns oamenii de-a lungul secolelor să facă predicții? Care au fost ipotezele de la care au pornit și ce metode au folosit? Extraordinarul impact al computerelor și cei mai noi algoritmi ne-au îmbunătățit performanțele de anticipare a viitorului sau suntem la fel de pricepuți (sau nepricepuți) ca înaintașii noștri?
De la urmărirea zborului păsărilor de către strămoșii noștri până la activitățile complicate de pe Google sau Facebook din zilele noastre, Profeția ne conduce printr-o călătorie în trecutul, prezentul și viitorul meșteșugului predicției.
Abordarea mea va fi istorică. Speranța mea este să aflu, pe cât posibil, când, unde, de ce și cum au luat naștere unele metode selecționate – trebuie să existe o selecție, având în vedere că numărul lor total este de ordinul miilor, dacă nu chiar mai mult. La aceasta se adaugă principiile și credințele pe care s-au bazat aceste metode; felul în care s-au raportat la altele de același tip; de ce obstacolele întâmpinate pe parcurs sunt atât de ieșite din comun; și dacă posibilitățile noastre de a cerceta viitorul s-au îmbunătățit de-a lungul secolelor. Atât pentru a-mi satisface curiozitatea cât și pentru a finaliza studiul, am inclus o secțiune despre cum ar fi arătat lumea dacă metodele în cauză ar fi fost încununate de succes, cu alte cuvinte, dacă ar fi ajuns la certitudini și ar fi anulat opusul acestora, incertitudinile, o dată pentru totdeauna.
Martin van Creveld
Profeția de Martin van Creveld ne oferă o examinare amplu documentată și profund reflexivă a unui domeniu critic al preocupărilor umane. Oricine dorește să studieze futurologia și prognoza, cu toate implicațiile lor în religie, sociologie, știință și activități practice va beneficia în urma citirii acestei cărți instructive și profunde.
Dr. Nicholas Rescher, distins profesor de filosofie, Universitatea din Pittsburgh
Cum va fi vremea mâine, săptămâna viitoare, anul viitor? Va mai fi vreun război, o foamete, o pandemie globală? Va crește sau va scădea bursa de valori? În Profeția, istoricul și teoreticianul militar Martin van Creveld oferă o imagine de ansamblu a unora dintre nenumăratele metode pe care oamenii le-au conceput de-a lungul mileniilor pentru a prezice viitorul, de la folosirea de către antici a astrologiei până la algoritmii matematici de astăzi. El arată de ce predicția viitorului este atât de dificilă și pune sub semnul întrebării dacă oamenii moderni sunt mai pricepuți să facă predicții decât au fost strămoșii noștri și dacă cunoașterea viitorului este un lucru bun.
Physics Today
Creveld acoperă o gamă largă de prezicători, de la șamanii tribali la sibilele din Grecia Antică, profeții israelieni, profetul Muhammed, Hildegard de Bingen, Nostradamus și ghicitorii contemporani. Analizează utilizarea contemporană a modelelor matematice, a inteligenței artificiale, a jocurilor de război, a algoritmilor și a metodei Delphi, care solicită predicții de la un număr de oameni, toate folosind metodele lor preferate pentru evaluarea viitorului... Recomandat.
Choice
Validate your login