Regii banilor

în stoc
SKU
a278626
99.00 LEI
Pe scurt
Povestea epica a imigrantilor evrei care au transformat Wall Street si au modelat America moderna Joseph Seligman a ajuns in Statele Unite in 1837, cu echivalentul a 100 de dolari cusuti in captuseala pantalonilor. Apoi au venit fratii Lehman, care si-au deschis un magazin general in Montgomery, Alabama. Nu cu mult in urma erau Solomon Loeb si Marcus Goldman, din randul pasoptistilor care fugisera dintr-o Germanie care facuse din evrei o clasa inferioara.
Mai multe informații
EdituraPublica
Ediția cărții I
ISBN 978-606-722-637-9
Traducător Dan Balanescu
Număr de pagini 568
Formatul cărţii 17 x 24 cm
Tip copertă Brosata
Data apariției 2024
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsRegii banilor
Rating-ul tău

Povestea epica a imigrantilor evrei care au transformat Wall Street si au modelat America moderna

Joseph Seligman a ajuns in Statele Unite in 1837, cu echivalentul a 100 de dolari cusuti in captuseala pantalonilor. Apoi au venit fratii Lehman, care si-au deschis un magazin general in Montgomery, Alabama. Nu cu mult in urma erau Solomon Loeb si Marcus Goldman, din randul pasoptistilor care fugisera dintr-o Germanie care facuse din evrei o clasa inferioara.

Acesti imigranti harnici au trecut repede de la comertul ambulant cu maruntisuri si de la cumpararea masiva de creante de la negustori la punerea bazelor a ceea ce au devenit unele dintre cele mai mari banci de investitii din lume - Goldman Sachs, Kuhn Loeb, Lehman Brothers, J. & W. Seligman & Co. In plus, au colaborat cu J.P. Morgan, E.H. Harriman, Jay Gould si cu alti magnati faimosi ai vremii. Iar firmele lor au contribuit la transformarea Statelor Unite dintr-o natiune debitoare intr-o superputere financiara, capitalizand industria americana si girand unele dintre companiile fundamentale ale secolului XX, precum General Motors, Macy's si Sears. Pe parcurs, au modelat destinul nu doar al finantelor americane, ci si pe cel al milioane de evrei est-europeni care coborau cu sutele din vapoarele cu aburi in portul New York la inceputul secolului XX, printre care si bunicii paterni ai lui Daniel Schulman.
 
In Regii banilor, Schulman expune o naratiune ampla care urmareste povestile originare si interconectate ale acestor dinastii financiare. Face cronica traiectoriilor lor catre dominarea Wall Street, in timp ce se intersecteaza cu clasele dominante ale Epocii de Aur, precum si a complicatiilor Razboiului Civil, ale Primului Razboi Mondial si ale miscarii sioniste care le-au testat atat imperiile infloritoare, cat si identitatile lor de americani, germani si evrei.
 
Nu doar o relatare antrenanta a stilului de viata al celor bogati si faimosi - desi acea parte a povestii este inevitabila - ci, mai important, o istorie a felului in care o mana de imigranti harnici au reusit sa aiba o influenta cu totul supradimensionata atat asupra Americii, cat si asupra evreimii americane... Luptele de astazi pe teme precum imigratia, antisemitismul si relatiile dintre SUA si Rusia sunt si ele amplu reprezentate in era care face obiectul analizei lui Schulman. - Rafael Medoff, New York Post

Plina de informatii edificatoare referitoare la atitudinile americanilor despre evrei... spune povestile nu intotdeauna bine-cunoscute ale acestor oameni, ale familiilor lor si ale influentei lor asupra finantelor corporative moderne, ofertelor publice initiale, crearii Rezervei Federale, filantropiei, vietii evreiesti din Statele Unite, sionismului si teoriilor conspirationiste antisemite. - Glenn C. Altschuler, The Jerusalem Post