Ştiinţă cu sare şi piper. Chimia pe care nu o înveţi la şcoală

Epuizat din stoc
SKU
a272783
89.90 LEI
Pe scurt

Știință cu sare și piper. Chimia pe care nu o înveți la școală este o carte care cuprinde atât aspecte teoretice despre chimie, cât și aspecte practice pe care le întâlnim în bucătărie în fiecare zi. Poate vă întrebați ce legătură are chimia cu preparatele culinare? Ei bine, chimia se află în spatele fiecărui fenomen culinar, iar în această carte veți descoperi elementele de bază ale chimiei alimentare, împreună cu surprinzătoarele procese care au loc între molecule, dar și tehnicile consacrate și cele moderne care sunt utilizate pentru dezvoltarea preparatelor culinare.

Răsfoind cartea veți descoperi răspunsuri la întrebări precum „De ce gătim alimentele?”, „De unde vine gustul?”, „De ce se taie maioneza?”, „Ce se întâmplă când tăiem ceapa?” și multe altele, explicate și scrise cu multă dăruire, cu scopul de a împărtăși știința în afara spațiului academic, tuturor celor pasionați de gastronomie moleculară și de tainele sale care ne însoțesc la tot pasul.

Scopul lucrării este ca cititorii să înțeleagă aspectele care țintesc această treime formată din știința alimentelor, chimie și fenomene culinare, iar toate acestea să le hrănească creativitatea și să le deschidă interesul spre știință... cu sare și piper, bineînțeles.

„O carte captivantă, care aduce în prim-plan universul fascinant al gastronomiei moleculare, prezentând într-un limbaj accesibil procesele complexe care stau la baza preparării alimentelor. Scrisă cu pasiune de un autor cu expertiză solidă în acest domeniu, Știință cu sare și piper. Chimia pe care nu o înveți la școală oferă informații practice valoroase despre fenomenele asociate cu prepararea alimentelor și o serie de explicații și sfaturi utile, toate validate științific.” Academician Doru Pamfil, Președintele Secției de Agricultură și Silvicultură a Academiei Române

„Recomand această binevenită apariție a unui volum care vizează chimia alimentelor, aplicată și reinterpretată, parcurgând firesc traseul de la cunoașterea științifică la aplicații gastronomice, pe înțelesul și pe gustul consumatorilor, fie copii, fie adulți de toate vârstele.

Autorul, profesor universitar recunoscut datorită performanțelor sale științifice, specialist în domeniul științei și ingineriei alimentare, excelent comunicator în spațiul public, reușește să atragă interesul, cu acest volum captivant și plin de informații esențiale, asupra elementelor teoretice de la care pornesc multiplele aplicații din gastronomie și nutriție. Prof. emerit dr. Carmen Socaciu, Disciplina Chimie și Biochimie, Departamentul Știința Alimentelor, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Cluj-Napoca

„Iată o carte care face chimia accesibilă prin arta culinară! Autorul utilizează exemple din bucătărie pentru a explica lucruri simple, dar și concepte științifice complexe, cum ar fi structura moleculară a alimentelor și impactul proceselor chimice în gătit. Prin analogii captivante și explicații detaliate, cartea ajută cititorii să înțeleagă și să aprecieze știința din spatele preparării mâncării. Sunt sigur că va fi apreciată atât de elevi, cât și de părinții lor!” Dr. Cristian Presură, cercetător științific, Philips Research, Olanda

 „Dan C. Vodnar are talentul de a descrie știința pe înțelesul copiilor, și asta îl face accesibil chiar și adulților care nu sunt interesați în mod special de chimie. Știință cu sare și piper. Chimia pe care nu o înveți la școală dezvăluie misterele din spatele gătitului, luminând pentru noi toți esența chimiei din bucătărie.

Recomand lectura atentă atât bucătarilor, care au ocazia acum să înțeleagă multe dintre lucrurile pe care le fac pentru că așa au fost învățați, cât și prietenilor mei IT-iști, care cred că le știu pe toate în bucătărie, dar care încă luptă să înțeleagă efectele reacției dintre ou, sare și uleiul încins. Lăsând gluma deoparte, e o bucurie că avem această carte la dispoziție! Eu o s-o citesc de cel puțin trei ori.” Adrian Hădean, bucătar, gastronom, blogger culinar, scriitor

Mai multe informații
EdituraCorint
Colecție Corint Educational
ISBN 9786060885818
Număr de pagini 176
Formatul cărţii 22 x 27 cm
Tip copertă broșată
Data apariției 2024
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsŞtiinţă cu sare şi piper. Chimia pe care nu o înveţi la şcoală
Rating-ul tău

Știință cu sare și piper. Chimia pe care nu o înveți la școală este o carte care cuprinde atât aspecte teoretice despre chimie, cât și aspecte practice pe care le întâlnim în bucătărie în fiecare zi. Poate vă întrebați ce legătură are chimia cu preparatele culinare? Ei bine, chimia se află în spatele fiecărui fenomen culinar, iar în această carte veți descoperi elementele de bază ale chimiei alimentare, împreună cu surprinzătoarele procese care au loc între molecule, dar și tehnicile consacrate și cele moderne care sunt utilizate pentru dezvoltarea preparatelor culinare.

Răsfoind cartea veți descoperi răspunsuri la întrebări precum „De ce gătim alimentele?”, „De unde vine gustul?”, „De ce se taie maioneza?”, „Ce se întâmplă când tăiem ceapa?” și multe altele, explicate și scrise cu multă dăruire, cu scopul de a împărtăși știința în afara spațiului academic, tuturor celor pasionați de gastronomie moleculară și de tainele sale care ne însoțesc la tot pasul.

Scopul lucrării este ca cititorii să înțeleagă aspectele care țintesc această treime formată din știința alimentelor, chimie și fenomene culinare, iar toate acestea să le hrănească creativitatea și să le deschidă interesul spre știință... cu sare și piper, bineînțeles.

„O carte captivantă, care aduce în prim-plan universul fascinant al gastronomiei moleculare, prezentând într-un limbaj accesibil procesele complexe care stau la baza preparării alimentelor. Scrisă cu pasiune de un autor cu expertiză solidă în acest domeniu, Știință cu sare și piper. Chimia pe care nu o înveți la școală oferă informații practice valoroase despre fenomenele asociate cu prepararea alimentelor și o serie de explicații și sfaturi utile, toate validate științific.” Academician Doru Pamfil, Președintele Secției de Agricultură și Silvicultură a Academiei Române

„Recomand această binevenită apariție a unui volum care vizează chimia alimentelor, aplicată și reinterpretată, parcurgând firesc traseul de la cunoașterea științifică la aplicații gastronomice, pe înțelesul și pe gustul consumatorilor, fie copii, fie adulți de toate vârstele.

Autorul, profesor universitar recunoscut datorită performanțelor sale științifice, specialist în domeniul științei și ingineriei alimentare, excelent comunicator în spațiul public, reușește să atragă interesul, cu acest volum captivant și plin de informații esențiale, asupra elementelor teoretice de la care pornesc multiplele aplicații din gastronomie și nutriție. Prof. emerit dr. Carmen Socaciu, Disciplina Chimie și Biochimie, Departamentul Știința Alimentelor, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Cluj-Napoca

„Iată o carte care face chimia accesibilă prin arta culinară! Autorul utilizează exemple din bucătărie pentru a explica lucruri simple, dar și concepte științifice complexe, cum ar fi structura moleculară a alimentelor și impactul proceselor chimice în gătit. Prin analogii captivante și explicații detaliate, cartea ajută cititorii să înțeleagă și să aprecieze știința din spatele preparării mâncării. Sunt sigur că va fi apreciată atât de elevi, cât și de părinții lor!” Dr. Cristian Presură, cercetător științific, Philips Research, Olanda

 „Dan C. Vodnar are talentul de a descrie știința pe înțelesul copiilor, și asta îl face accesibil chiar și adulților care nu sunt interesați în mod special de chimie. Știință cu sare și piper. Chimia pe care nu o înveți la școală dezvăluie misterele din spatele gătitului, luminând pentru noi toți esența chimiei din bucătărie.

Recomand lectura atentă atât bucătarilor, care au ocazia acum să înțeleagă multe dintre lucrurile pe care le fac pentru că așa au fost învățați, cât și prietenilor mei IT-iști, care cred că le știu pe toate în bucătărie, dar care încă luptă să înțeleagă efectele reacției dintre ou, sare și uleiul încins. Lăsând gluma deoparte, e o bucurie că avem această carte la dispoziție! Eu o s-o citesc de cel puțin trei ori.” Adrian Hădean, bucătar, gastronom, blogger culinar, scriitor