Un diplomat român la Budapesta (1981-1990 si dupa aceea...)

în stoc
SKU
a265477
Preț special 41.18 LEI Preț standard 54.90 LEI
Pe scurt
„Începând din 1987, ostilitatea față de români era deja fățișă, manifestându-se nu doar față de ambasadă, confruntată cu demonstrații, unele de magnitudinea unor marșuri cu zeci de mii de participanți, ci și față de turiștii aflați în trecere prin Ungaria, molestați de poliție, înjurați de trecători, admonestați cu antipatie în magazine. Autoturismele misiunii țării noastre, ușor de identificat (Dacii negre, ponosite, cu numere de corp diplomatic), erau frecvent zgâriate cu lozinci iredentiste, telefoanele cu mesaje obscene și amenințări curgeau lanț la ambasadă, ziua și noaptea. Ofensiva anticeaușistă, pe care era grefată cu măiestrie propaganda antiromânească, era întreținută de mass-media.” George Albuț
Mai multe informații
EdituraCorint
Colecție Corint Istorie
ISBN 9786060883517
Număr de pagini 256
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Tip copertă broșată
Data apariției 2023
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsUn diplomat român la Budapesta (1981-1990 si dupa aceea...)
Rating-ul tău

„Începând din 1987, ostilitatea față de români era deja fățișă, manifestându-se nu doar față de ambasadă, confruntată cu demonstrații, unele de magnitudinea unor marșuri cu zeci de mii de participanți, ci și față de turiștii aflați în trecere prin Ungaria, molestați de poliție, înjurați de trecători, admonestați cu antipatie în magazine. Autoturismele misiunii țării noastre, ușor de identificat (Dacii negre, ponosite, cu numere de corp diplomatic), erau frecvent zgâriate cu lozinci iredentiste, telefoanele cu mesaje obscene și amenințări curgeau lanț la ambasadă, ziua și noaptea. Ofensiva anticeaușistă, pe care era grefată cu măiestrie propaganda antiromânească, era întreținută de mass-media.”

George Albuț

„Când stai pe lângă George Albuț, iei parte, fără să știi, la un curs de diplomație în care ești introdus subtil, prin pățanii povestite cu autoironie și portrete de personalități creionate cu multă măiestrie. Ești transpus deodată în Budapesta sfârșitului de epocă socialistă, acolo unde George Albuț a fost timp un deceniu un observator implicat al relațiilor româno-ungare. Te frapează discrepanța dintre migala și atenția cu care maghiarii construiesc punctele lor de vedere și răspunsul proletar, specific spiritului comunist frățesc, cu care răspund românii, din care lipseau, uneori, și rudimentele noțiunii de protest.”

Răzvan Belciuganu